Wandelen met de hond in de zomer

door Pascale ten Hagen Collaborator / mei 19, 2021

In de zomer is het heerlijk om te wandelen. Lekker door de natuur en de warme stralen van de zon op je gezicht. Als je een hond hebt, is het natuurlijk extra leuk, want dan heb je gezelschap tijdens je wandeling en ben je ondertussen ook nog eens nuttig bezig. Daarom delen wij hier een aantal leuke routes waar je kan wandelen met de hond in de zomer.

Hond uitlaten warm weer

Het weer in Nederland is niet altijd lekker, maar gelukkig kan het in de zomer lekker warm worden. Als het overdag 30 graden is, raden wij aan niet met de hond te gaan wandelen. Dit kan zorgen voor verbrande pootjes en leiden tot oververhitting van de hond.

Het uitlaten van de hond bij warm weer kan je het beste vroeg in de ochtend of laat in de avond doen. Dan is het redelijk afgekoeld en zal jouw hond niet zo snel zijn pootjes verbranden. Zorg altijd voor een grote bak water bij thuiskomst. Zo heeft de hond nooit vocht tekort.

hond uitlaten warm weer

Wandelroutes met hond in Nederland

Je weet nu dat wandelen niet handig is bij 30 graden in de volle zon. Als de temperatuur aangenaam is om met de hond op pad te gaan, is het leuk om eens een andere wandeling te maken dan normaal.

Daarom hebben wij een lijstje gemaakt van de leuke wandelroutes met de hond in Nederland. Voor elke provincie een wandeling:

 • Terschelling - Het Boswachterspad Noordsvaarder

We beginnen in het hoge noorden van het land. In Terschelling kan je lekker uitwaaien op het strand en klimmen door de duinen. Deze 11 kilometer lange wandeling is niet de makkelijkste wandeling, maar heeft wel een prachtig uitzicht.

Het strand waar je overheen wandelt heet: het Groene Strand. Wanneer je dit strand bezocht hebt, begrijp je waarom het zo heet. Tip: draag laarzen of wandelschoenen, want het kan een beetje nat worden aan de voeten.

 • Friesland - De Groene Ster in Leeuwarden

Dit gebied is perfect voor lange wandelingen met de hond. Het is een gebied waar een recreatiemeer ligt. Op de wandeling zijn twee plaatsen waar de honden los mogen. Hier zijn twee strandjes aangelegd, zodat de hond lekker het water in kan. 

 • Drenthe - Baggelhuizerplas

Bij de Baggelhuizerplas kan je gratis parkeren en kan de hond rennen en spelen op het strandje wat bij de plas hoort. Je hebt er naast strand ook bossen, grasvelden en een heide.

De honden zijn niet toegestaan op de recreatiestranden en het gebied wat daaraan grenst. Het is dus handig om even de bordjes in de gaten te houden. Als je vanaf de parkeerplaats richting het zuiden loopt, kom je in een hondenlosloopgebied. 

 • Gelderland - Hondenbos het Leesten

In dit bos is de Natte Neuzenroute leuk om te volgen, omdat deze speciaal gemaakt is voor de honden. De groene paaltjes met witte pootafdruk geven aan of je nog de goede weg volgt. De hond mag hier alleen op het pad lopen. Deze route is drie kilometer lang. 

 • Flevoland - Boswachterij het Spijk en Bremerberg

In dit bos zijn veel verschillende boomsoorten te zien. Als je hier geen interesse in hebt, is het nog steeds een leuke route om te bewandelen. De hond mag eigenlijk overal loslopen behalve bij de Spijkvijver en de velden die daaromheen liggen.

Als je de rode wandelroute volgt, kunnen ook mensen die in een rolstoel zitten mee. Je kan ook nog eens gratis parkeren aan het einde van de inrit op de Oldebroekerweg.

 • Noord-Holland - Geestmerambacht

In dit gebied mogen de honden ook lekker los. Wil je in de zomer met de hond wandelen? Ga dan naar het Vlasgat. In Geestmerambacht mogen de honden namelijk niet wandelen van 1 april tot en met 31 september. 

 • Zuid-Holland - Bentwoud

In Zuid-Holland kan je heerlijk wandelen aan de kust, maar je kan ook lekker de natuur ingaan. Bentwoud ligt tegen Boskoop aan en is een nieuw natuurgebied waar de honden los mogen.

Het gebied ligt aan een parkeerplaats en het hondenlosloopgebied is afgeschermd met hekken. Wil je even zitten? Maak dan gebruik van een van de bankjes langs het pad. 

Wandelroutes met hond in Nederland

 • Utrecht - Lange Duinen

In Soest liggen de Lange Duinen. Dit is het enige natuurgebied waar je met de hond kan gaan en staan waar je wil. Er kunnen paarden langslopen en de hond kan even zwemmen in een ven.

In de zomer is het handig even wat water voor de hond mee te nemen, omdat de vlakte erg droog kan zijn. Misschien heeft de Snuffelbox wel een handige oplossing hiervoor. Parkeren kan ook hier gratis.

 • Overijssel - Twickelerbos

In de zomer schijnt in het Twickelerbos de zon prachtig door de bomen. Vooral in de vroege ochtend of het einde van de middag. Het bos heeft twee losloopgebieden waar loslopen alleen mag als de hond goed luistert.

Er staan bordjes waar de honden los mogen. Dit gebied is een landgoed met oude eiken, heidevelden en vennetjes. 

 • Limburg - Mookerplas

Een van de wandelroutes is speciaal gemaakt voor honden. Zij mogen hier het hele jaar loslopen. Start bij de Botenhelling. Je kan deze route op en neer lopen in een uur. Parkeren kost hier €5.

De route is prachtig om te bewandelen, omdat je langs een stuk water loopt en er een hele grote groenstrook ligt. Let wel op dat de hond niet op avontuur gaat en dan niet meer luistert, want er liggen in de zomer ook badgasten.

 • Noord-Brabant - Loonse en Drunense Duinen Zuidwest

Dit gebied ligt in Kaatsheuvel en is een hele grote vlakte waar de honden heerlijk kunnen rennen. Je kan hier door het bos lopen, maar je hebt ook grote zandvlaktes. En als je nog een lekker stukje appeltaart met slagroom wil eten, kan dit bij het restaurant Bosch en Duin. Een perfecte plek om te wandelen met de hond in de zomer.

 • Zeeland - Noordzeestrand

In de zomer mogen de honden hier tot 10:00 uur en na 19:00 lekker rennen. Ze hoeven dan niet aan de lijn. Een voordeel van het Noordzeestrand is dat het door de ligging altijd een paar graden warmer is dan in andere gebieden. 

Wil je na de wandeling voor een lekkere verkoeling zorgen voor je hond? Lees deze blog voor een aantal tips over hoe je jouw hond afkoelt. 

Wandelen met de hond in de zomer: wandelroutes hond los

Het is belangrijk om in de gaten te houden waar de honden los mogen lopen en waar niet als je gaat wandelen met de hond in de zomer. De hierboven genoemde wandelroutes zijn allemaal hondenlosloopgebieden. Wil je liever ergens anders heen waar de hond los mag lopen? Zoek dan even goed uit waar dit kan. 

Wandelroutes hond los

De honden mogen niet overal loslopen, omdat sommige plekken in de natuur beschermd worden. Het zou niet fijn zijn als jouw hond andere dieren wegjaagt uit hun broedgebied, toch?

Daarnaast worden in de zomer ook bepaalde gebieden veranderd van losloopgebied naar aangelijnd gebied, omdat het dan wordt gebruikt als recreatiegebied waar mensen bv. kunnen zwemmen. Voor losloopgebieden in Nederland bekijk je deze site

Veel wandelplezier!

Geef jouw hond wat hij wil

Speciale aanbieding | Ontvang een Welkomstbox vol speeltjes en snacks van topkwaliteit.

Claim aanbieding