Je hond afkoelen: 6 zomertips

Wanneer de zomer dichterbij is dan de winter kunnen we gaan genieten van heerlijk warme dagen. Super lekker voor ons als mensen, maar voor honden kan de warmte echt niet fijn zijn. Met hun dikke vacht hebben zij het al snel heet.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Om de hond af te koelen, ben je al snel geneigd de hond helemaal nat te maken. Wij kunnen je nu alvast vertellen; dit is geen goede manier. Daarom geven wij jou de beste tips over hoe jij jouw hond kan afkoelen en waar je op moet letten.

Een hond heeft zelf zijn manieren om warmte af te stoten en het ene ras kan beter tegen de warmte dan het andere ras. Ben jij nieuwsgierig hoe je met jouw hond de warme zomerdagen doorkomt? Lees dan snel verder.

1. Hond afkoelen met natte handdoek

Hond op natte handdoekEen van de meest handige, snelste en goedkoopste tips is het natmaken van een handdoek. Je kan op twee manieren de hond afkoelen met een natte handdoek:

  1. Maak een aantal handdoeken nat en leg deze tegen de onderkant van de buik van de hond. Let op: bedek de hond niet helemaal met handdoeken, want dan kan hij zijn warmte niet meer kwijt. Op de buik heeft de hond de minste haren dus via hier zal hij het snelste afkoelen

  2. Leg een natte handdoek op de grond in de schaduw. De hond kan hierop gaan liggen wanneer hij het te warm heeft. 

Je hebt verschillende koelmatten die hetzelfde effect hebben, maar net iets anders werken. Vaak zit er een soort gel in deze matten die geactiveerd wordt wanneer de hond contact maakt met de mat (geen stroom of water nodig).

Naast de koelmat heb je ook nog een koel bandana die je om de nek van de hond kan binden. De band maak je met klittenband vast en deze zorgt ervoor dat de hond gekoeld wordt door middel van verdamping.

De natte, koude handdoek is een goede oplossing om de hond af te koelen. Er zijn daarom ook verschillende alternatieven op de markt gekomen die hetzelfde effect hebben en speciaal gemaakt zijn voor honden.

2. Hond afkoelen met water

Naast het koelen met een natte handdoek, is het ook een optie om je hond af te koelen met water. Dit kan je doen door de tuinslang te pakken en de buik en voetkussentjes van de hond nat te spuiten.

Let op: in de zomer kan het water in de tuinslang heet zijn wanneer deze in de zon heeft gelegen. Voel dus eerst even met je eigen handen of het water niet te heet is om de hond mee af te koelen.

Daarnaast is het belangrijk om de hond op de buik nat te spuiten en niet op de rug. Honden regelen hun verkoeling via de tong (hijgen) en via de voetzolen. Wanneer je een hond op de rug nat spuit, koelt hij te snel af waardoor de bloedvaten krimpen en de warmte niet meer kan worden afgevoerd. Koel de de hond dus op de buik, in de liezen en de oksels en niet op de rug. 

3. Je hond afkoelen: een waterbak

Hond afkoelen met waterbakDe twee belangrijkste en makkelijkste tips zijn gegeven. Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen waar je rekening mee kan houden om je hond te helpen de warme dagen door te komen. Een waterbak is een van de belangrijkste dingen die je altijd klaar moet zetten voor de hond. Zorg ervoor dat de hond altijd kan drinken. Zet de bak met water in de schaduw (anders wordt het water veel te warm). Zorg ervoor dat je dit water ook vaak genoeg ververst (gewoon uit de kraan en niet uit de koelkast). 

Voor honden is het niet goed om na inspanning grote hoeveelheden koud water te drinken. Doe dus geen ijsblokjes in de waterbak en let op dat de hond zich met het warme weer niet teveel inspant, want dat kan voor oververhitting zorgen.

4. Je hond afkoelen: schaduw 

Zorg ervoor dat er voldoende schaduw is waar de hond kan liggen. Honden willen het liefste een schaduwplekje waar ook een beetje wind staat. Dit kan bijvoorbeeld ook binnen zijn waarbij je de deuren tegen elkaar open zet. 

Heb je geen schaduw in je tuin tijdens het overgrote deel van de dag, maar wil je wel graag dat je hond in de schaduw ligt, zet dan een parasol neer, zodat je zelf schaduw creëert en de hond onder de parasol kan liggen. Misschien zelfs met een koelmat of natte handdoek voor de extra verkoeling.

5. Zelf verkoelende hondensnoepjes

Al eerder hebben wij een recept gedeeld waar jij je eigen zelf verkoelende hondensnoepjes kan maken. Het recept voor deze heerlijke snoepjes is hier te vinden. Het leuke aan deze hondensnoepjes is: je kan ze ook zelf opeten, want ze zijn zowel gezond voor jou als voor je hond.

6. Je hond afkoelen: een zwembadje in de tuin

Sommige honden vinden het heerlijk om bij hogere temperaturen even te verkoelen in een hondenzwembadje. Er zijn verschillende soorten en maten te koop (zelfs geschikt voor honden). Je kunt het zwembad snel opbouwen en er zit een anti-slip bodem in. 

Voor de hond is dit een heerlijke manier om even een verfrissende duik te nemen en bij te komen van de warmte. Deze badjes kan jij natuurlijk ook voor jezelf gebruiken om even af te koelen. Dubbel plezier.

Oververhitte hond: wat te doen?

Als honden het echt te warm hebben, kunnen ze zelfs oververhit raken. Wanneer jouw hond het te warm heeft, gaat hij hijgen en kwijlen en uiteindelijk ook braken. Wanneer je echt niet weet wat je moet doen, omdat je hond heel suf en sloom is, bel dan gelijk de dierenarts.

Uiteindelijk ken jij jouw hond het beste. Onthoud: als het voor jou al heet is, dan is het voor de hond al helemaal heet. Doe rustig aan en zorg ervoor dat je de hond een aantal keren per dag verkoelt. In deze blog kan je ook nog lezen hoe je met je hond kan zwemmen om hem af te koelen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!